Robust Borger viste flaget på stor landskonference

”Har du en røgalarm?” ”Nej, for jeg ryger ikke…”

Sådan lyder svaret ofte, når Preben Christensen taler brandsikkerhed med beboere i den almene boligsektor. Preben er seniorkonsulent i Domea – et af Danmarks største almene boligselskaber – og kæmper ofte en brav kamp for at aflive myterne omkring brand i egen bolig. Og det er der behov for, for den almene boligsektor ER overrepræsenteret i brandstatistikkerne i Danmark.

Da det almene boligselskab Domea holdt årskonference i Nyborg 5. april, deltog Beredskabsforbundet derfor også for at slå et slag for brandsikkerheden over for Domeas næsten 400 delegerede fra hele Danmark. Beredskabsforbundet og Domea har gennem det sidste års tid haft et godt samarbejde om at højne brandsikkerheden i boligselskabets afdelinger. Preben Christensen har derfor også været med til at udbrede kendskabet til Bo Brandsikkert-kurset i Domeas afdelinger over hele landet.

Afdelingsbestyrelser er vigtige 

Preben har et stort netværk blandt de tillidsvalgte i Domeas afdelingsbestyrelser. Derfor har det også været vigtigt for Preben at få Beredskabsforbundet repræsenteret ved konferencen:

”Jeg har jo den fordel, at jeg kender mange bestyrelsesmedlemmer og formænd. Når Beredskabsforbundet er til stede og har alt materialet omkring Bo Brandsikkert-kurset med, så får man hurtigt gang i samtalerne. I Svendborg havde der for eksempel været tre opgangsbrande på kort tid. Her var der flere af bestyrelsesmedlemmerne, som var klar til at arrangere kurser” siger Preben Christensen.

Kursuskoordinator i Beredskabs-forbundet, Birgit Kornum, giver ham ret:

”Det har været fantastisk at give hånd til folk, som jeg normalt kun taler med i telefonen. Det giver en anderledes uformel kontakt, når man mødes med mennesker, som godt vil arrangere et kursus for deres boligafdeling. Derfor har været vigtigt for os at lægge vægt på, at alle faktisk kan arrangere et kursus. I praksis er det dog ofte bestyrelserne, som står som arrangør af kurserne – så derfor er det også vigtigt, at vi kommer særligt i dialog med dem i dag” siger en optimistisk Birgit Kornum.

Myten: Det sker kun for naboen

Både Preben og Birgit er optaget af også at bruge konferencen til at få aflivet nogle af de værste myter om brand i egen bolig. En brand hos underboen kan nemlig hurtigt udvikle sig og blive farlig for alle i opgangen – og derfor er det også vigtigt at være forberedt:

”I den almene sektor er der 600.000 boliger, og 80 procent af dem er etagebyggeri. Og brænder det hos naboen, så brænder det jo også hurtigt hos én selv. Mange af dem, som bor i etagebyggeri, er faktisk også bekymrede for brand i deres opgang. Og selv om mange brande skyldes rygning, så kan der altså være mange andre årsager, som man skal være forberedt på. Vi har blandt andet haft en del køkkenbrande – hvor folk går fra madlavningen. Så derfor er røgalarmen stadig meget vigtig – ikke kun hvis man ryger i sit hjem,” siger Preben Christensen.

Næsten 400 delegerede fra hele landet var med på Domeas landskonference på Hotel Nyborg Strand, hvor Cecilie Beck fra TV 2 Nyhederne var ordstyrer under oplæg og debatter.

Print alle sider