Rasmus Supramaniam vil gerne give andelen af mørkhudede danskere i beredskaberne et løft. Her er det dog ham selv, der bliver løftet af ambassadør-kollegerne Kasper Elvstrøm, Hans Raunholt og Thomas Christensen under en foto-session, da denne sæsons ambassadører for BlivBrandmandNu var i “træningslejr” i slutningen af oktober.

Rasmus vil skaffe brandfolk
og fjerne fordomme

Når man spørger Rasmus Supramaniam, hvorfor han har sagt ja til at være ambassadør for Beredskabsforbundets projekt BlivBrandmandNu, lyder hans første svar:

”Jeg synes, det er et godt formål. Vi mangler seriøst brandfolk mange steder i Danmark.”

Men han stiller ikke kun op for at hjælpe med at skaffe flere brandfolk til beredskaberne. Han vil også gerne hjælpe BlivBrandmandNu med at skubbe til holdningerne om, HVEM der kan blive brandfolk.

”Der er en forestilling om, at man skal være noget helt specielt for at blive brandmand. Men vi, som er brandfolk, er jo bare mennesker, helt almindelige mennesker. Uanset hvilken etnisk oprindelse vi har.”

Og så er vi i gang med at snakke om det med farve. Hudfarve. For selv om Rasmus på papiret er en helt almindelig dansk fyr på 24 år – sygeplejestuderende, fodboldspiller, og tidligere aktiv ved Beredskabsstyrelsen – så har han tit oplevet, at hans lysebrune hud skygger for alt andet i andres øjne.

Alle mørke i samme kasse

Hans forældre kom til Danmark fra Sri Lanka i 1980. Og de oplevede eksempler på racisme, som de gerne ville skåne deres søn for, da han kom til verden midt i 90’erne. Derfor fik han det ærkedanske navn Rasmus. Men udseende og hudfarve kunne de ikke ændre på. Og det har givet bump på vejen for Rasmus i hans karriere i beredskabet:

”Jeg har mange gange – både i beredskabet og udenfor – mødt den holdning, at ’sådan en som mig’ da ikke kunne være brandmand, og at jeg ikke hørte hjemme i beredskabet,” fortæller Rasmus.

Han bruger ikke selv ordet ’racisme’, men konstaterer bare, at det ikke altid har været let at have en anden hudfarve.

”Og det gør ingen forskel, at jeg er kristen og stammer fra Sri Lanka. Mit udseende betyder, at mange automatisk putter alle os, som er mørke i huden, i samme ’kasse’. Jeg kender flere af anden etnisk oprindelse, som er blevet skræmt væk fra at blive brandmænd, selv om de gerne ville,” siger Rasmus.

Selv blev han ikke skræmt væk. Han har nu været fire år ved beredskabet – i dag som frivillig og frivilliginstruktør ved Hovedstadens Beredskab – og har arbejdet to år som deltidsbrandmand i Nærum.

”Jeg synes, at jeg efterhånden er blevet mere og mere accepteret, når andre ser, at jeg på skadesteder kan mine ting og ved, hvad jeg gør,” vurderer Rasmus.

Det multikulturelle svenske beredskab

I sommeren 2018 var han udsendt til Sverige for at hjælpe med at slukke de store skovbrande. Der oplevede han et svensk beredskab, som er meget mere multikulturelt end det danske. Som ambassadør for BlivBrandmandNu vil han gerne arbejde for, at der også i Danmark kommer mere ’farve’ på beredskabet.

”Jeg vil gerne stå frem som et eksempel på, at man faktisk godt kan være en god brandmand i Danmark, selv om man har en anden hudfarve end de fleste,” siger han.

Rasmus Supramaniam og de andre ambassadører for BlivBrandmandNu mødtes til kick off-weekend 25.-27. oktober for at forberede sig til at yde deres bidrag til at skaffe flere deltidsbrandfolk og frivillige brandfolk.

Du kan opleve ambassadørerne fra 4. november og frem til sommerferien 2020 på Facebook og Instagram, hvor de fortæller om deres dagligdag som helt almindelige danskere og helt almindelige brandfolk.

BlivBrandmandNu.dk arbejder for at skaffe flere brandfolk til beredskaberne, og projektleder Torben V. Jensen vil gerne lede i underrepræsenterede målgrupper. Det kan både være i gruppen med anden etnisk oprindelse end dansk og blandt kvinder. Så det er ikke tilfældigt, at halvdelen af denne sæsons ambassadører på de sociale medier er kvinder.

Vi, som er brandfolk, er jo bare mennesker, helt almindelige mennesker. Uanset hvilken etnisk oprindelse vi har.

Rasmus Supramaniam
10 deltidsbrandfolk og frivillige brandfolk skal som det tredje hold optræde som ambassadører for BlivBrandmandNu.dk på de sociale medier. Her fortæller de om at være et helt almindeligt menneske, som tilfældigvis også er brandmand/brandkvinde.

Denne sæsons hold er:

  • Hans Raunholt, Falck Faaborg (Beredskab Fyn)
  • Simone Rasmussen, Hornslet (Beredskab & Sikkerhed)
  • Claudia Schmidt, Rødekro frivillige brandværn (Brand & Redning Sønderjylland)
  • Kasper Elvstrøm, Vejle (TrekantBrand)
  • Søren Ejsing, Hedensted (Sydøstjyllands Brandvæsen)
  • Kirstine Nørgaard, Gram og Tønder frivillige brandværn (Brand & Redning Sønderjylland)
  • Rasmus Supramaniam, Nærum (Nordsjællands Brandvæsen)
  • Sofie Faurbye, Herning (Brand & Redning MidtVest)
  • Pernille Arnold, Gråsten frivillige brandværn (Sønderborg Brand & Redning)
  • Thomas Christensen, Falck Nyborg (Beredskabs Fyn)

Læs mere om BlivBrandmandNu her.

Ambassadørerne

Rasmus og fotograf Jimmi Tofthøj under BlivBrandmandNu-ambassadørernes kick off-weekend.

På ambassadørernes kick off-weekend på Krybily Kro i slutningen af oktober var de igennem et intensivt program, som skulle klæde dem bedre på til at optræde på vegne af BlivBrandmandNu på de sociale medier. Blandt andet var der undervisning i det gode billede, videoredigering og færdselsregler på de sociale medier.

Print alle sider