Malermesterens skurvogn blev til kredsens førstehjælpsvogn

Vil du også bygge din egen førstehjælpsvogn? Så er her nogle gode råd fra Billund-Grindsted kredsen:

  • Søg inspiration – tænk i første omgang i muligheder frem for begrænsninger.
  • Hold nogle gode planlægningsmøder – find ud af, hvad vognen konkret skal kunne.
  • Vær realistisk og prioritér det vigtigste – det er umuligt at få realiseret alle idéer.
  • Når man søger sponsorer og fonde, er det ofte nemmere at søge flere steder efter mindre beløb til specifikke opgaver.
  • Involvér de frivillige i projektet – særligt dem, som har håndværksmæssig baggrund.

Du er velkommen til at kontakte Lars Gyldenkrone, hvis I har fået blod på tanden til at lave en førstehjælpsvogn i jeres egen kreds.

Også noget for jer?

Det er en blæsende junidag i 2017, og kredsleder Lars Gyldenkrone tjekker vejrudsigten. Det er ikke første gang, han har gjort det de sidste par dage. Vestenvinden holder Billund-Grindsted-kredsens frivillige førstehjælpere i et jerngreb og gør, hvad den kan, for at flå førstehjælpsteltet op af den jyske muld.

De sydjyske beredskabsfolk i Billund-Grindsted-kredsen har førstehjælpsvagten til årets DM i landevejscykling. Det er første gang, at de deltager i det prestigefulde arrangement – og Lars ved, at der skal gøres en god figur for at blive inviteret igen. Og det rimer bare rigtigt dårligt på et førstehjælpstelt, som pludselig er borte med blæsten.

De frivillige gør alt, hvad de kan, for at holde fast i førstehjælpsteltet. Sagt på godt jysk, så er det simpelthen noget bøvl med sådan et førstehjælpstelt, når det blæser sådan. Der må laves en plan B. Lars er heldigvis en gammel beredskabsrotte – og vant til at improvisere, når tingene ikke går helt som planlagt. På arrangementets sidste dag er der derfor tilkaldt en campingvogn – men heller ikke den løsning er helt optimal. Lars og de frivillige er er fast besluttet: Det skal være slut med, at vind og vejr skal komme i vejen for, at de frivillige i kredsen kan yde førstehjælp på højt niveau.

I en lade i Ølgod

Næste mandag formiddag står Gyldenkrone og et par af hans frivillige foran en lade i Ølgod. En af dem er maler – og han har talt med sin mester, som har et par skurvogne stående i laden. Der er enighed i kredsen om, at sådan en skurvogn lige er det, som kredsen mangler. Sådan én kan nemlig bygges om – til førstehjælpsvogn! Det er de frivillige i kredsen enige om – så nu skal der bare forhandles en god pris…

Da malermesteren hører om de (hæs-)blæsende oplevelser under DM, medgiver han hurtigt, at det vist er til et godt formål. Han slår 20 procent af prisen for den noget brugte skurvogn. Og så går turen ellers tilbage mod Billund – med skurvognen på krogen.

Udvendig klargøring

Da kredsens nyerhvervelse er transporteret sikkert tilbage på Beredskabsgården, er det tid til at trække i arbejdstøjet. Heldigvis har flere af kredsens medlemmer en håndværksmæssig baggrund – og det er praktisk både at have en snedker, en elektriker og en maskinarbejder, som hurtigt får sat gang i ombygningen af vognen. Meningerne om, hvordan opgaven skal gribes an, er mange, og det kræver en grundig planlægning.

I første omgang skal vognen have nye bremser, omregistreres, have lys og nummerplader på, så den kan gå igennem til syn, og der skal tegnes forsikring. Selv om vognen langtfra er færdigindrettet, så får den sin ilddåb – ved indvielsen af LEGO House i Billund i efteråret 2017.

Indvendig indretning

I de efterfølgende vintermåneder kaster de ivrige frivillige sig over den indvendige indretning af vognen. Der indrettes reoler til kasser med førstehjælpsudstyr, vægophæng til AED og førstehjælpstasker, og vognen udstyres med kraftige borde, som kan fastgøres under transporten. Det skal også være muligt at komme ind i vognen med tilskadekomne på båre eller spineboard, hvilket kræver en ekstra bred dør. Sådan én skaffes – helt gratis – fra en skole, som alligevel skal rives ned. Vognen er nu helt klar – til enhver form for førstehjælpsopgave.

Effektiv førstehjælp

I dag er Lars Gyldenkrone glad for, at det blæste den junidag i 2017. Det gav nemlig skubbet til at lave den førstehjælpsvogn, som i dag giver de frivillige masser af fordele og nye muligheder, når de er på førstehjælpsopgave. Og vognen er ikke kun god i forbindelse med dårligt vejr – den øger faktisk også muligheden for at give førstehjælp på en meget effektiv måde:

”Vi havde et cykelløb sidste år, hvor vi på to timer havde 21 behandlinger inde i vognen. Så der gik folk jo også i pendulfart ind og ud ad døren. Der var funktionerne der, fordi vi hurtigt kunne køre de tilskadekomne igennem. Hvis det havde været i et telt, så havde du lige skullet hen i en kasse og hente tingene, men her stod det hele klar. Så det øger helt klart effektiviteten af de behandlinger, man kan lave”, siger Lars.

Ikke en behandlerplads, men…

Selvom Lars understreger, at førstehjælpsvognen ikke er indrettet som decideret behandlerplads (hvor der stilles nogle helt særlige tekniske krav til indretning, udstyr mv.), så mener han dog, at vognen på visse måder minder lidt om det på grund af sin fysiske indretning:

”Der er jo altså kun førstehjælp. Det er ikke en behandlerplads. Så har du brug for mere, så ringer du jo 112. Men du kan faktisk køre det ligesom på et samlebånd – næsten lidt som hvis du har en behandlerplads. Og hvis der så er nogen, der kalder, og man skal ud og hjælpe, så kan du hurtigt tage én af de tre førstehjælpstasker, som hænger henne på væggen og løbe afsted. Det hele er klart!”

Det hele til det halve

Lars Gyldenkrone har en del erfaring i at søge fondsmidler til forskellige projekter. Det er en ting, som har været afgørende for, at projektet har hængt sammen økonomisk. Han er i det hele taget god til at ”Få det hele til det halve – og betale det kvarte”:

”Kredse har jo ikke ret mange penge, sådan overordnet set. Så er det, man skal ud at søge fonde. Det kan være en god ide at søge lokale fonde, som godt vil gøre noget for lokalsamfundet. I stedet for at søge til hele projektet, kan det være godt at søge tilskud til enkeltstående opgaver. Det kan være et nyt gulv, plader, stafferinger på vognen og så videre. Hele vognen har måske kostet omkring 50.000 kroner, men det beløb, vi selv har betalt i kredsen, har nok været nærmere omkring 5.000”, siger Gyldenkrone med tilfredshed i stemmen.

Vogn og viden til andre kredse

Førstehjælpsvognen har også allerede været til gavn for andre kredse i Trekantområdet, hvor den har været udlånt til beredskabskollegerne i både Kolding og Fredericia. Dermed gør vognen sig faktisk gældende flere steder, når Beredskabsforbundets frivillige løser førstehjælpsopgaver. Kredslederen er også meget villig til at dele ud af Billund-Grindsted-kredsens erfaringer med at bygge en førstehjælpsvogn. Man skal derfor ikke holde sig tilbage med at kontakte Lars, hvis man har mod på at komme i gang med et lignende projekt.

”Selvfølgelig udlåner vi vognen. Og det hele er klart – det er det fede ved det. Og man er også altid velkommen til at komme forbi og se vognen og få inspiration. Der er altid kaffe på kanden”, lover Lars Gyldenkrone.

Print alle sider