Vordingborg-kredsens droner skal hjælpe ved søredning

Vordingborg-kredsen er i øjeblikket i gang med en ambitiøs genopretningsplan og arbejder nu på at udvikle samarbejdet med de frivillige fra den lokale redningsstation under Dansk Søredningsselskab.

Samarbejdet mellem Dansk Søredningsselskab og Beredskabsforbundet skal bindes op på det kommende droneberedskab i Kreds Vordingborg. Frivillige fra Beredskabsforbundet, som er uddannede droneoperatører, og frivillige fra Dansk Søredningsselskab skal udgøre et samlet redningsteam, som rykker ud til redningsopgaver til søs.

Dansk Søredningsselskab råder over en hurtigtgående redningsbåd bemandet med frivillige, som er uddannet til at håndtere redningsopgaver på vandet.

Droner kan hjælpe

Samarbejdet med Beredskabsforbundets kommende droneberedskab vil være nyttigt i forhold til mange forskellige redningsopgaver til søs.

Dansk Søredningsselskab løser maritime redningsopgaver som f.eks. fritrækning af både ved grundstødning, bugsering i havn ved maskinskade eller havari og eftersøgningsopgaver i vandet efter overbordfaldne eller andre personer – f.eks. surfere – som er i nød i vandet. En særlig opgave for Dansk Søredningsselskab er eftersøgninger efter ulykkelige personer, som har valgt at springe ud fra en af broerne over Storstrømmen.

En drone vil være uvurderlig som værktøj til eftersøgninger på lavt vand eller mellem siv, hvor redningsbåden ikke kan gå ind eller til at flyve en bugsérline frem til en båd, der er gået på grund eller er havaret på lavt vand. Dronen vil også kunne hjælpe mandskabet på redningsbåden med at få overblik over en kompliceret redningsaktion.

Dansk Søredningsselskab kaldes typisk ud af Lyngby Radio/JRCC, før kendt som SOK, Søværnets Operative Kommando. Udkald sker f.eks. på baggrund af nødmeldinger fra sejl- og motorbåde i danske farvande. JRCC tager så kontakt til en af Dansk Søredningsselskabs 11 stationer via den døgnbemandede vagttelefon. Dansk Søredningsselskab kan også blive kaldt direkte af politiet til eftersøgningsopgaver.

I Vordingborg samarbejder man med blandt andet Marinehjemmeværnet og helikopterberedskabet ved større opgaver.

Mangel på omtanke hos sejlere

Stationsleder Kim Steffensen fra Dansk Søredningsselskab i Vordingborg glæder sig til samarbejdet med Beredskabsforbundet.

Kim er uddannet bådfører og kan både fungere som den såkaldte landkoordinator (som styrer aktionen og det overordnede samarbejde fra sin position på land) og som chef for båden i en skarp redningsaktion. Kim ved alt om førstehjælp til søs og har derudover en langvarig uddannelse i forhold til bl.a. navigation, VHF og samarbejdet i et SAR-team (Search and Rescue-team).

Kim ville ønske, at folk tænkte sig lidt bedre om, inden de stod til søs i deres måske nyindkøbte fritidsfartøj. Men det kræver faktisk hverken “kørekort” eller kendskab til navigation eller skibsfartøjer at drage ud. Derfor ender mange med at gå på grund i de smålumske farvande omkring Vordingborg eller med at få maskinskade eller havarere.

Og når Kim så opdager, at de “navigerer” efter et gammelt Shell-kort fra en tankstation eller da slet ikke havde tjekket brændstoftanken, før de sejlede ud, må han ryste på hovedet.

Men Kim og hans frivillige møder naturligvis de nødstedte med venlighed og omsorg – også når årsagen måske er mangel på omtanke. Han ved, hvor nervepirrende og uhyggeligt det er pludselig at befinde sig i en dybt kritisk nødsituation, som man ikke kan komme ud af ved egen hjælp. Derfor bliver alle “kunderne” hos Dansk Søredningsselskab da som regel også meget taknemmelige, når redningsbåden når frem, og de erfarne redningsfolk tager over.

Kreds Vordingborg vil fortælle mere om samarbejdet med Dansk Søredningsselskab, når de er kommet lidt længere i den spændende proces med at skaffe midler til droneberedskabet og hverve og uddanne forbundsfrivillige til at være dronepiloter.

Dansk Søredningsselskabs folk i Vordingborg har allerede været kaldt ud over 50 gange i år, blandt andet til at bugsere havarerede sejlere i land.

I begyndelsen af oktober blev Dansk Søredningsselskab Vordingborg alarmeret til en alvorlig ulykke på en 38-fods kølbåd i Storstrømmen på vej til et værft i Polen. Én af de tre ombord fik kraniebrud, da han blev revet omkuld ved et vindspring. Søredderne fik den tilskadekomne og båden sikkert i havn, hvorefter gasten blev fløjet med helikopter til Rigshospitalet.

  • Dansk Søredningsselskab er en almennyttig forening bestående af frivillige, der assisterer fritidssejlere og andre bådejere ved ikke-livstruende situationer til søs og står til rådighed for det officielle redningsberedskab til søs.
  • Stationen i Vordingborg er klar 24/7/365, og ved udkald vil båden være på vej ud af havnen inden for højst 25 minutter – i praksis ofte hurtigere.
  • Dansk Søredningsselskab rykkede ud til opgaver 654 gange på landsplan i 2018. I Vordingborg er det i år allerede blevet til over 50 udkald.
  • Læs mere om Dansk Søredningsselskab her.
Dansk Søredningsselskab
Print alle sider