Michael Egelund Jensen opdagede, at Grønland er anderledes på mange måder – også hvad angår logistik. For eksempel er terrængående ATV’ere uundværlige i et terræn uden veje, når man skal transportere brandslanger.

Michael rykkede,
da Grønland brændte

Det var på alle måder en storslået oplevelse for Michael Egelund Jensen at være udsendt til Grønland, og han er klar til at rykke ud igen, hvis muligheden opstår. ”Menneskeligt er det en stor oplevelse, som er med til at knytte nye venskaber på tværs af grænser. Jeg synes i hvert fald, jeg har fået en masse nye grønlandske venner efter den tur,” siger han.

De udsendte fra Danmark kom med flere og stærkere pumper, end grønlænderne havde til rådighed. Desuden kom de med mosespyd – spidse rør med huller – som blev boret en meter ned i jorden, så vand kunne pumpes ned og slukke branden nedefra, så den ikke kunne ligge og ulme.

Sisimiut er Grønlands næststørste by med omkring 5.500 indbyggere.

Danskerne fløj fra Karup – via mellemlanding her på Island – til Søndre Strømfjord. Herfra var der en halv times helikoptertur ud til indsatsområdet.

Michael Egelund Jensen oplevede et fint samarbejde med de grønlandske beredskabsfolk.

Efter en uges effektiv indsats fik Michael Egelund Jensen og de andre danske udsendte nogle dages oprydning og afslapning i Sisimiut.

Michael Egelund Jensen var som frivillig med til at slukke de svenske skovbrande i sommeren 2018.

Den oplevelse var med til at gøre beslutningen nem for ham, da der 13. august i år igen var brug for dansk assistance uden for landets grænser, nemlig til en stor naturbrand i Grønland:

”Jeg vidste, at jeg kunne komme med nogle erfaringer fra Sverige, som kunne hjælpe, når man er udsendt. Jeg var overhovedet ikke i tvivl om, at jeg skulle melde mig,” fortæller 28-årige Michael Egelund Jensen, som er deltidsbrandmand ved Midtjysk Brand & Redning og frivillig ved Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning.

Han skulle dog lige have grønt lys fra både kæresten og arbejdsgiveren, Holmris B8 i Bjerringbro, hvor han arbejder som maskinsnedker. Men da ingen af dem ville stå i vejen for hans ”eventyr”, sad han i et fly med kurs mod Søndre Strømfjord, kun lidt mere end et døgn efter, at hans sektionsleder ved Beredskabsstyrelsen havde efterlyst frivillige til indsatsen.

På første hold

I indsatsområdet blev Michael Egelund Jensen indsat på første hold, der udelukkende bestod af frivillige. De lagde ud med at flytte slanger og etablere standsningslinje i samarbejde med det lokale beredskab.

”Helt i starten var der lidt kommunikations-vanskeligheder. Grønlænderne havde været i gang i fire uger, og de kiggede lidt undrende, da vi ’blegansigter’ pludselig kom rendende. Men vi fik hurtigt gang i et fint samarbejde,” siger Michael.

I begyndelsen var der også lidt nervøsitet hos de udsendte over de ukendte forhold i det store indsatsområde, hvor branden kunne brede sig under jorden og pludselig springe 25 meter.

Men da først de modtog de jordspyd, som hurtigt var blevet sat i produktion i Danmark, gik det for alvor fremad. Vand fra en elv, pumpet op med danskernes medbragte pumper, blev brugt til at væde jorden gennem jordspyddene, og det skabte en effektiv standsningslinje, så branden blev inddæmmet.

Og indsatsen, som var planlagt til at vare 14 dage, var i realiteten overstået på en uge. Derefter var det tid at retablere og hvile ud i Sisimiut, hvor de udsendte mærkede grønlændernes taknemmelighed:

”Det var dybt overvældende. Vi fik en masse skulderklap, og folk sagde tak på gaden og satte os nærmest op på en piedestal. Men vi kom jo bare for at hjælpe en del af rigsfællesskabet, som havde et problem. Det er vores pligt, synes jeg. Det gjorde os jo ikke til helte eller noget. Så for en jyde var det næsten for meget til den gode side med al den taknemmelighed,” griner Michael.

Stolthed og ros

24. august blev de udsendte fløjet til Danmark i Forsvarets Hercules-fly.

Og det var en stolt Michael Egelund Jensen, der hjemme i det midtjyske kunne se tilbage på 11 dages oplevelser:

”Jeg er stolt over at have hjulpet det grønlandske folk og over at have været med til at vise, at vi er der for hinanden i rigsfællesskabet, når det er nødvendigt. Og jeg er stolt over at være en del af et stærkt beredskab, der fungerer på alle ledder og kanter og kan indsættes, hvor det er nødvendigt,” siger han.

Han er også klar til at uddele roser. Ikke mindst til holdlederne under indsatsen i Grønland:

”Jeg var overrasket over, hvor godt vi samarbejdede, når man tænker på, at vi kom fra mange steder i landet. Det skyldtes i høj grad vores gode holdledere, som sørgede for at holde humøret oppe, når energien var på vej ned. Som frivillig ser man gerne, at lederne går forrest. At de lige hjælper med at flytte en slange eller sådan noget. Og det gjorde de her.”

Og så vil Michael Egelund Jensen også gerne have en speciel ros med til to af de udsendte. Nemlig de to af de 38, som hverken er værnepligtige eller frivillige eller ansatte hos Beredskabsstyrelsen, men frivillige hos to kommunale beredskaber:

”Jeg synes, det er fantastisk, at Benjamin Damholdt fra Nordvestjyllands Brandvæsen og Mikael Krogh fra Østsjællands Beredskab kan gå ind på et hold af lutter statslige frivillige og falde i hak med os med det samme. Ligesom i Sverige gav det den gode fornemmelse, at uanset om vi er statslige eller kommunale frivillige, så fungerer vi godt sammen, når det gælder,” siger Michael Egelund Jensen.

  • Midt på sommeren startede en naturbrand nordøst for Sisimiut, Grønlands næststørste by (tidligere Holsteinsborg), som ligger 320 kilometer nord for Nuuk. De grønlandske beredskabsmyndigheder kæmpede selv i flere uger med branden, der truede en mindre bebyggelse og et større naturområde.
  • Efter anmodning fra Grønlands selvstyre sendte Beredskabsstyrelsen 13. august dansk støtte til indsatsen i form af materiel og 38 brandfolk: Heriblandt værnepligtige, frivillige og ansatte fra alle Beredskabsstyrelsens beredskabscentre samt to frivillige fra kommunale redningsberedskaber.
  • Målet var at inddæmme og gerne slukke branden, som ellers kunne overvintre og brænde i måneds- eller årevis.
  • Opgaven var løst i løbet af en uges tid, og efter nogle dage med nedpakning og hvil vendte de udsendte hjem til Danmark 24. august.
Indsatsen i Grønland

Branden truede en mindre by og et stort naturområde.

Om natten trak røgen fra den store brand ind over Sisimiut.

Print alle sider