Man ser tydeligt, hvor meget de rykker sig, både beredskabsfagligt og i den grad også personligt.

Alex L. D. Hoffmann, brandkadetinstruktør

Udrykning og udfordring til sydvestjyske brandkadetter

Den 6. februar 2019 startede det første hold brandkadetter hos Sydvestjysk Brandvæsen. De unge brandkadetter er 8. klasses elever fra både Esbjerg og Fanø Kommune.

De skal igennem en brandkadetuddannelse, som planlægges og afholdes af frivillige instruktører fra Sydvestjysk Brandvæsens frivillige beredskab og deltidsstyrken, med beredskabsinspektør Mads Jakobsen som daglig leder.

Forløbet har budt på mange spændende oplevelser, både for kadetterne og for instruktørerne. Kadetterne startede med at få en masse undervisning, som f.eks. førstehjælp, elementær brandbekæmpelse, løfte- og bæreteknikker og en god portion fysisk træning.

Lærerig weekend

Efter godt fire undervisningsaftener blev det tid til en spændende og lærerig weekend med overnatning på stationen. I løbet af weekenden blev der trænet en masse forskellige brandmandsfærdigheder som slangeudlægning og apparatlære.

Kadetterne blev også introduceret for SINE-radioer, da de skulle lege ”følg brandslangen”, som var trukket hele vejen rundt i garagen som en stor forhindringsbane. Det blev selvfølgelig gjort iført apparat og sandblæste masker. Mens de røgdykkede, skulle de finde alle de ingredienser, som skulle bruges til at lave aftensmad, og alle fund skulle så rapporteres ud til holdleder via radioer.

Senere på dagen skulle de en tur ud til JungleFun, som er en indendørs forhindrings-/klatrebane. Der blev flyttet nogle grænser, både hos kadetterne og instruktørerne.

Alarmen gik om natten

Nogle få timer efter at der var blevet sagt godnat, gik ”alarmen” til både brand og færdselsuheld. De unge kadetter kom hurtigt ud af sengen og kørte en tur rundt i byen, inden de vendte retur til flere bål og en bil, der var kørt galt. Til øvelsen om natten var der stor opbakning fra både frivillige og deltidsfolk hos Sydvestjysk Brandvæsen. De hjalp til, både som figuranter, ekstra mandskab og som ”rådgivere” for kadetterne.

Weekenden blev afsluttet med en rigtig fin opvisning for kadetternes forældre, hvor de fik lov til at vise, hvad de havde lært.

Alt i alt var det en meget hyggelig og lærerig weekend for alle parter. Det blev flyttet nogle grænser og skabt et rigtig godt fællesskab.

Som instruktør synes jeg, at er det fantastisk interessant at følge de unge mennesker gennem deres forløb. Man ser tydeligt, hvor meget de rykker sig, både beredskabsfagligt og i den grad også personligt. Og så må man bare erkende, at selv om det er os, der underviser dem, så lærer vi også utrolig meget af de unge mennesker.

 

  • Brandkadetter og andre ungdomsbrandkorps er nu samlet under én hat: Landsorganisationen Unge i Beredskabet (UiB).
  • UiB varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet- ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, som tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning. Via deltagelse i beredskabet skal børn og unge rustes og modnes til livet, både hvad angår uddannelse, job og det at få et godt børne-, ungdoms- og voksenliv.
  • Læs mere om Unge i Beredskabet her.
Unge i Beredskabet
Print alle sider