Midt i årsmødet: Kaldt ud til brand i snedkerværksted

Årsmødet 6. februar i kreds Viborg/Silkeborg var næsten forbi, da en telefon ringede:

En alarm var kommet ind til vagtcentralen i Midtjysk Brand og Redning, og det viste sig at være en brand i et snedkerværksted i Funder Kirkeby.

Det blev vurderet, at branden ville trække ud, og der blev brug for de frivillige til en forplejningsopgave. Der var hurtigt fem mand, der meldte sig og kom i indsatsdragter, imens der kom yderligere informationer fra vagtcentralen. Bilen blev pakket med ilt, kaffe og sodavand, og der blev indkøbt chokolade og frugt, inden kursen blev sat mod Funder Kirkeby.

Asbest i røgen

Inden ankomst til skadesstedet fik holdlederen en melding om, at der var asbest i røgen. Så der blev udleveret masker og givet besked om at holde vinduerne lukket og slukke for bilens ventilation, så de frivillige kunne passere branden og komme på den rigtige side i forhold til vinden.

Der blev sat forplejning op, som brandfolkene kunne forsyne sig med.

Kl. 23.30 blev der spurgt, om de frivillige også kunne klare noget aftensmad, hvilket var lidt af en udfordring da det næsten var midnat. Det lykkedes dog at fremskaffe rugbrød, franskbrød samt pålæg, og sammen med indkøb af ekstra chokolade på en døgnåben tankstation var det tilstrækkeligt.

Mathias var med

Mathias Steffensen var en af de fem frivillige, der var afsted, og nedenstående er uddrag fra hans oplevelse;

”Vi fik bespist de nu trætte brandfolk og lod resten stå, da de stadig havde lange udsigter. Bygningen var nu så medtaget af branden, at røgdykkerne ikke kunne opholde sig sikkert derinde. Flammerne stod stadigt højt, da jeg over radioen hørte, at der var tilkaldt en kran til at vælte væggene, så de kunne komme sikkert ind og slukke branden. Det var et imponerende syn at se, hvordan alt bare rullede på skinner, og selvom der var temmelig mange involverede under indsatsen, vidste alle, hvad deres opgave var.

Kl. 03.10 kørte vi tilbage til Viborg Brandstation, og der var bare tilbage at tømme bilen og få indsatsdragterne af. Det føltes ikke et sekund for tidligt, da alle skulle op på arbejde den følgende dag. Dagen efter fik jeg en opringning fra beredskabsdirektør Klaus Hebsgaard, som takkede os på vegne af brandfolkene, hvilket blev videregivet til de andre.”

Brand-hjelme og gode snakke i Silkeborg

Frivillige fra Viborg/Silkeborg-kredsen brugte en solrig påskelørdag på Torvet i Silkeborg med et info-/hverve-arrangement.

Både lokale borgere, store og små samt udenbys borgere fra Holbæk til Ringkøbing og et par interesserede fra England og Norge fik mulighed for at høre, hvad man laver som frivillig i Viborg/Silkeborg-kredsen.

Ikke mindst var der stor interesse og opmærksomhed særligt fra de lidt ældre medborgere om vores Robust Borger-kurser og det at blive mere bevidst om at kunne forebygge ulykker i eget hjem eller være i stand til at klare sig, hvis en katastrofe rammer.

Nogle mente, de var for gamle til at være med i flokken af frivillige. Men vi fik en god snak om, at man aldrig bliver for gammel til at være med, så længe man brænder for at gøre en forskel og har et overskud, man vil bruge på at hjælpe andre. Også børnene var nysgerrige, og udover at få et glas kølig saft var de ivrige efter at få en af de små røde brandhjelme, der vakte opmærksomhed og samtidig var en velkommen solhat i påskens smukke vejr.

Et par friske mænd var nysgerrige efter muligheden for at blive frivillige brandmænd og blev henvist til at kontakte Midtjysk Brand og Redning for at få mere information.

Print alle sider