En redningshelikopter landede ikke ubemærket

Man kunne under lørdagens frokosten i det store spisetelt ved konkurrencebanerne høre en rumlen i det fjerne. Der hurtigt steg i styrke og særkende. Det var lyden af rotorbladene på den 14 tons tunge redningshelikopter, der i dagens anledning kom fra sin lokale standby-plads i Roskilde for at besøge Næstved. Efter et have cirklet over området landede den på boldbanen på et afspærrede område, og langsomt faldt rotorerne til hvile. Det blev startsignalet til, at gæster fra Beredskabscentret, Næstvedbeboere, folk fra flygtningecentret samt tilskuere og deltagere fra BF-stævnet kunne komme helt tæt på og både se, høre og røre det store fly.

Flyets personale viste deres udstyr frem og besvarede masser af spørgsmål om flyet og om deres opgaver med bl.a. redning og patientoverflytninger. Rigtig mange fik sig også et billede eller en selfie med helikopteren som baggrund. Efter en stund døde spørgelysten ud, afspærringerne blev genetableret og helikopteren startede de brølende motorer, så rotorerne kom op i omdrejninger. Til sidst gik det opad og fremad over stævnepladsen; mens nogle af de tilskuere fra stævnet, der var tæt på, fik travlt med at holde på aflagte hjælme og jakker. Efter endnu en overflyvning satte helikopteren kurs nordvest mod Roskilde.

EH101 Merlin er Flyvevåbnets redningshelikopter og bliver også brugt som troppetransport-helikopter. Som redningshelikopter er der døgnet rundt tre helikoptere på vagt i Danmark. Redningshelikopteren er indrettet som en flyvende skadestue. Hvis den skal bruges til troppetransport, bliver helikopteren udstyret med flere siddepladser og en avanceret selvbeskyttelsespakke, og den er også udstyret til at kunne kaste faldskærmstropper ud.

  • Antal: 14
  • Besætning: 4-5 mand (maksimalt 30 passagerer)
  • Topfart: 309 km/t, gennemsnitsfart: 278 km/t
  • Længde: 19,53 m
  • Højde: 5,3 m
  • Rotordiameter: 18,6 m
  • Aktionsradius: 531 km

Du kan høre og se mere om helikopteren ved at klikke her

Kilde: Forsvaret

Fakta
Print alle sider